Beweegprogramma

Wat is arthrose?

Arthrose is een aandoening van de gewrichten, in het dagelijks leven ook wel slijtage genoemd. Een gewricht wordt meestal gevormd door twee botten. Om het uiteinde van dat bot heen ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen.

Arthrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs geheel kan verdwijnen. De bot uiteinden komen dan tegen elkaar. Hierdoor kunnen er ook problemen ontstaan met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan daardoor uitsteeksels vormen (osteofyten), dikker worden en misvormd raken. Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en je krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen. Dit veroorzaakt weer dat je stijf wordt en dat je spieren slapper worden.

 

Beweegprogramma

Voor mensen met arthrose van de heup of knie is het in onze praktijk vanaf nu ook mogelijk om een beweegprogramma te volgen. Het beweegprogramma (waarbij men moet denken aan verschillende oefenvormen zoals spierversterking en stabiliteitsoefeningen) wordt voor een ieder persoonlijk afgestemd. Het oefenen vindt plaats in groepsverband met mensen die ook last hebben van arthrose van de heup of knie. Door het volgen van het beweegprogramma kan een operatie worden uitgesteld omdat de spieren versterkt worden en de gewrichten soepel gemaakt worden. Hierdoor zal er op den duur pijnvermindering optreden en wordt het progressieve verloop van de athrose verminderd.

 

Vergoeding

Arthrose valt niet onder een chronische aandoening waardoor u afhankelijk van uw aanvullende verzekeringspakket de behandelingen vergoed krijgt zoals de reguliere fysiotherapie. Voor meer informatie kijkt u in uw verzekeringspolis of op de website van uw verzekering.

 

Verwijzing

Aangezien arthrose voor de verzekeraars geen chronische aandoening is, heeft u voor het volgen van een beweegprogramma geen verwijsbrief nodig. Dit komt doordat sinds 2006  de directe toegankelijkheid voor fysiotherapie geldt.

Impressie

Chiropractie Rugcentrum Landgraaf

    Hereweg 4, 6373VJ Landgraaf
    045 533 1000
    info@chiropractielandgraaf.nl
    Contactformulier

Fysio & Fit

    Sportlaan 3, 6374CM, Landgraaf
    045 531 3037
    Contactformulier